Świąteczna ryba po grecku

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 300 g mintaja lub dorsza
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • Szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Pokrój fileta na 2 lub 3 części, posyp go solą, pieprzem i czosnkiem z obu stron.

Pokrój cebulę w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.

Do rondelka dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego oraz cebulę, smaż 2 minuty, po czym dodaj marchewkę startą na tarce, trzymaj na patelni aż wszystkie składniki zmiękną.

Dodaj filety z mintaja i trochę wody, oraz ziele angielskie i liście laurowe.

Duś wszystko około 10 minut, dopraw solą i pieprzem oraz czosnkiem do smaku.

Powrót