Świąteczna ryba po grecku
Składniki:
- 5 marchewek
- 300 g mintaja lub dorsza
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 5 liści laurowych
- 5 kulek ziela angielskiego
- Szczypta soli i pieprzu
Pokrój fileta na 2 lub 3 części, posyp go solą, pieprzem i czosnkiem z obu stron.
Pokrój cebulę w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Do rondelka dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego oraz cebulę, smaż 2 minuty, po czym dodaj marchewkę startą na tarce, trzymaj na patelni aż wszystkie składniki zmiękną.
Dodaj filety z mintaja i trochę wody, oraz ziele angielskie i liście laurowe.
Duś wszystko około 10 minut, dopraw solą i pieprzem oraz czosnkiem do smaku.
Powrót