Sum smażony z grzybami, sałatami i wędzonym majonezem

Składniki:

  • sum 230g
  • kurki, koźlaki 100g
  • kolorowe sałaty
  • Beskidzki Culinary
  • wędzony zielony majonez

Wędzony majonez

  • 250ml oleju
  • 1 jajko
  • łyżka musztardy
  • łyżka białego octu winnego
  • łyżka soku z cytryny
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Olej Beskidzki wkładamy do płaskiego naczynia i wsadzamy do wędzarni. Beskidzki bardzo dobrze wchłania smak dymu wędzarniczego. Na bazie podwędzonego oleju robimy majonez. Wlewamy musztardę̨, cytrynę̨, jajko, ocet winny, sól i pieprz. Blendujemy powoli wlewając podwędzony olej aż do osiągnięcia gęstej konsystencji majonezu. Na koniec dodajemy posiekany lubczyk i pietruszkę̨ dla podbicia smaku i osiągnięcia zielonego koloru.

Suma smażymy na małym ogniu na Beskidzkim Culinary. Duże grzyby siekamy i także podsmażamy. Całość́ dekorujemy kolorowymi sałatami z winegretem i wędzonym majonezem.

Powrót