Sałatka z buraka z jajkiem poche W. Harapkiewicza
Składniki:
- 3 nieduże buraki
- kilka liści młodej kapusty
- 1 garść rukoli
- 1/2 cebuli (najlepiej białej czosnkowej)
- 4 filety śledziowe
- 4 jajka
- olej Beskidzki
- ocet
- cukier
Filety śledziowe marynujemy w miseczce 1 łyżką octu, 2 łyżkami cukru i 6 łyżkami oleju. odstawiamy na min 6h.
Buraki wkładamy do małego garnka, zalewamy olejem aż do przykrycia i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 1,5h. Buraki obieramy i kroimy w 0,5 cm plastry.
Kapustę siekamy, solimy, skrapiamy olejem i układamy na burakach. Następnie układamy pocięte filety śledziowe, cebulę pociętą w pióra oraz liście rukoli.
Do bardzo małego garnka wlewamy 2/3 wody, 70 ml octu winnego, łyżeczkę soli oraz cukru. Gdy woda się zagotuje rozkręcamy wodę łyżką w celu utworzenia wiru na środku wody. W środek wiru wbijamy 2 jajka i nadal delikatnie utrzymujemy wir. Po 2,5min wyciągamy jajka za pomogą łyżki cedzakowej. Jajka układamy w środek kompozycji naszej sałatki.
Całość skrapiamy olejem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie genialnie sprawdzi się olej aromatyzowany z wcześniej wrzuconymi ząbkami czosnku oraz gałązką tymianku.
Powrót