Sałatka z buraka z jajkiem poche W. Harapkiewicza

Składniki:

  • 3 nieduże buraki
  • kilka liści młodej kapusty
  • 1 garść rukoli
  • 1/2 cebuli (najlepiej białej czosnkowej)
  • 4 filety śledziowe
  • 4 jajka
  • olej Beskidzki
  • ocet
  • cukier

Sposób przygotowania:

Filety śledziowe marynujemy w miseczce 1 łyżką octu, 2 łyżkami cukru i 6 łyżkami oleju. odstawiamy na min 6h.

Buraki wkładamy do małego garnka, zalewamy olejem aż do przykrycia i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 1,5h. Buraki obieramy i kroimy w 0,5 cm plastry.

Kapustę siekamy, solimy, skrapiamy olejem i układamy na burakach. Następnie układamy pocięte filety śledziowe, cebulę pociętą w pióra oraz liście rukoli.

Do bardzo małego garnka wlewamy 2/3 wody, 70 ml octu winnego, łyżeczkę soli oraz cukru. Gdy woda się zagotuje rozkręcamy wodę łyżką w celu utworzenia wiru na środku wody. W środek wiru wbijamy 2 jajka i nadal delikatnie utrzymujemy wir. Po 2,5min wyciągamy jajka za pomogą łyżki cedzakowej. Jajka układamy w środek kompozycji naszej sałatki.

Całość skrapiamy olejem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie genialnie sprawdzi się olej aromatyzowany z wcześniej wrzuconymi ząbkami czosnku oraz gałązką tymianku.

Powrót