Quesadille z kurczakiem i kurkami

Potrzebne składniki na dwie porcje:

Marynata do kurczaka:

-pierś z kurczaka 500 g,

-1/2 łyżeczki suszonej cebuli,

-1/2 łyżeczki suszonego czosnku,

-1 łyżeczka suszonej papryki,

-1/4 łyżeczki soli,

– 1/4 łyżeczki pieprzu,

-olej Beskidzki.

 

Pozostałe składniki:

-kurki 500 g,

-ser cheddar 125 g,

– mozzarella 250 g,

-duży pęczek cebulki dymki,

-kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Do kurczaka dodaj sól, pieprz, suszoną cebulę, czosnek, paprykę i olej Beskidzki. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej Beskidzki i usmaż na nim kurczaka, a następnie umyte i pokrojone kurki. Posól je i dopieprz do smaku. Następnie na patelni po kurkach połóż pszenny placek, a na nim mozzarelle, cheddar, usmażonego na oleju Beskidzkim kurczaka i kurki oraz szczypiorek, po czym znowu oba sery. Przykryj drugim plackiem i podsmaż z drugiej strony. Quesadille pokrój na 8 równych kawałków. Podawaj ze śmietaną i szczypiorkiem.

Powrót