Pizza na cienkim cieście
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju Beskidzkiego
Drożdże o temperaturze pokojowej rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać dwie łyżki mąki i cukier, wymieszać i pozostawić kilka minut, do zwiększenia objętości.
Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać zaczyn drożdżowy i mieszać, w międzyczasie dodać olej Beskidzki, by ciasto nabrało sprężystości.
Wyrabiać przez ok 15 minut, wyrobione włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok godzinę w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę pozagniatać, podzielić na dwie części i uformować kulki.
Uformowaną kulkę położyć na posmarowanej Beskidzkim blaszce, spłaszczyć i rozciągać do uzyskania cienkiego placka.
Po chwili dodać sos pomidorowy i ulubione dodatki. Piec w temp. 250 stopni ok 12 minut.
Powrót