Pizza na cienkim cieście

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju Beskidzkiego

Sposób przygotowania:

Drożdże o temperaturze pokojowej rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać dwie łyżki mąki i cukier, wymieszać i pozostawić kilka minut, do zwiększenia objętości.

Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać zaczyn drożdżowy i mieszać, w międzyczasie dodać olej Beskidzki, by ciasto nabrało sprężystości.

Wyrabiać przez ok 15 minut, wyrobione włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok godzinę w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę pozagniatać, podzielić na dwie części i uformować kulki.

Uformowaną kulkę położyć na posmarowanej Beskidzkim blaszce, spłaszczyć i rozciągać do uzyskania cienkiego placka.

Po chwili dodać sos pomidorowy i ulubione dodatki. Piec w temp. 250 stopni ok 12 minut.

Powrót