Pieczone młode marchewki

Potrzebne składniki na 2 porcje:

 

Na marchewki:

-2 pęczki młodej marchewki,

-1 główka czosnku,

-olej Beskidzki,

-sól,

-papryka wędzona,

-płatki chili.

 

Na sos:

-1 puszka białej fasoli,

-1 łyżka soku z cytryny,

-1 łyżka oleju Beskidzkiego,

-1 ząbek czosnku,

-sól i pieprz do smaku.

 

Na pesto:

-pęczek zielonej pietruszki,

-3 łyżki soku z cytryny,

-3-6 łyżek oleju Beskidzkiego,

-1 ząbek czosnku,

-sól i pieprz do smaku.

 

Do podania:

-pestki słonecznika podpieczone na suchej patelni,

-sól,

-płatki chili

Sposób przygotowania:

Marchewki umyj dokładnie, czosnek obierz. Do żaroodpornego naczynia włóż warzywa, polej je Olejem Beskidzkim, dodaj przyprawy i wymieszaj. Piecz w temp. 210 C przez około 30 minut.

SOS:
Zblenduj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

PESTO:
Zblenduj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

PODANIE:
Na talerze wyłóż porcje sosu i marchewki z czosnkiem. Całość udekoruj pesto, posyp pestkami słonecznika i płatkami chili.

Powrót