Naleśniki Suzette (4 sztuki)

Składniki:

CIASTO:

  • 4 łyżki oleju BESKIDZKIEGO
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

SYROP:

  • 2 łyżki oleju BESKIDZKIEGO
  • 3 łyżki cukru
  • sok z ¼ cytryny
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 15ml likieru pomarańczowego
  • 30ml brandy
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

Mąkę, mleko oraz wodę wymieszać rózgą na jednolitą masę. Dodać jajko, sól oraz 2 łyżki oleju BESKIDZKIEGO, połączyć z ciastem.

Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rozprowadzonego pędzelkiem.

Usmażone naleśniki odłożyć na talerz.

Patelnię rozgrzać, dodać cukier i sok z cytryny. Trzymać patelnię na średnim ogniu, nie mieszać, aż powstanie gęsty syrop. Gdy syrop się zarumieni dodać skórkę oraz sok z pomarańczy i energicznie wymieszać.

Dodać olej BESKIDZKI cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać likier pomarańczowy i wymieszać. Zmniejszyć odrobinę ogień pod patelnią.

Naleśnik włożyć do syropu, oblać go syropem, złożyć w trójkąt i przesunąć na bok patelni, włożyć kolejny naleśnik i powtórzyć tą czynność.

Gdy wszystkie naleśniki będą zamoczone, a syrop będzie wrzący, wlać brandy i od razu podpalić. Podawać z bitą śmietaną.

Powrót