Makaron z grzybami i szpinakiem

Świeże grzyby dodają potrawom wyjątkowego smaku. Wypróbuj przepis na szybkie, proste, wegetariańskie danie obiadowe.

Składniki:

  • 400 g świeżych grzybów np. prawdziwków, borowików
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 250 g makaronu np. penne, świderki
  • 2 łyżki Beskidzkiego Culinary
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Grzyby oczyścić, osuszyć i pokroić, czosnek i cebulę posiekać.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki Beskidzkiego Culinary, dodać cebulę, czosnek i smażyć przez chwilę. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze przez 3 minuty. Wlać gorący bulion i gotować ok. 10 minut, co chwilę mieszając. W kubku wymieszać śmietanę z 4 łyżkami gorącego bulionu i przelać na patelnię. Gotować jeszcze chwilę. Na końcu dodać ugotowany makaron i szpinak. Wymieszać.

Można podawać z natką pietruszki lub tartym serem.

Powrót