Krokiety w papierze ryżowym
Składniki:
- papier ryżowy
- olej Beskidzki
- kapusta kiszona 1 kg
- suszone grzyby 60 g
- marchew tarta 100 g
- cukier 2 łyżeczki
- liść laurowy 3 szt, sól, pieprz
- cebula 400 g
Suszone grzyby zalewamy wodą, na minimum 12 h. Wodę z grzybów odlewamy do małego naczynia. Odsączone grzyby kroimy w cienkie paseczki. Cebule kroimy drobno i smażymy na oleju Beskidzkim do osiągnięcia złocistego koloru. Następnie dokładamy odciśniętą kapustę kiszoną oraz marchew. Dodajemy liść laurowy, cukier oraz wodę z moczenia grzybów razem z nimi. Kapustę gotujemy około pół godziny, mieszając, aż odparuje cała woda. Doprawiamy, farsz musi być wyrazisty. Czas na zwijanie krokietów. Posłuży nam do tego papier ryżowy. Papier układamy na wilgotnej bawełnianej ściereczce, następnie do środka wkładamy zimny farsz kapuściany i zwijamy w formie krokieta. Krokiety smażymy w głębokim oleju Beskidzkim, w 170° do złocistego koloru.
Powrót