Kopytka buraczane z konfitowanym selerem i olejem szczypiorkowym

Składniki:

Kopytka buraczane

  • Ziemniaki ugotowane zmielone (bez wody) 1kg
  • mąka pszenna 150 gr
  • mąka ziemniaczana 100 gr
  • średniej wielkości burak ugotowany i zmielony – szt
  • sól pieprz do smaku

Nowalijki

  • Dowolne kolorowe młode warzywa obgotowujemy w osolonej widzie i hartujemy w zimnej żeby były chrupiące.
  • Beskidzki olej szczypiorkowy
  • 100 gram oleju Beskidzkiego
  • 100 gram szczypiorku
  • Całość mocno miksujemy i przecedzamy przez gęste sito lekko solimy .
  • Polewamy ciepłe warzywa i kopytka.

Sposób przygotowania:

Kopytka buraczane:

Całość szybko wyrabiamy formujemy kopytka ,obgotowujemy i hartujmy w zimnej wodzie.

Seler konfitowany:

Seler kroimy w grube plastry i nacieramy solą morską i układamy w naczyniu żaroodpornym

Nowalijki:

Zalewamy olejem Beskidzkim i pieczemy w 130 stopniach od 45 minut do godziny.

Całość mocno miksujemy i przecedzamy przez gęste sito lekko solimy .

Polewamy ciepłe warzywa i kopytka.

Powrót