Kaczka w pomarańczach

To danie kuchni francuskiej na polskich stołach odnajduje się świetnie i stanowi prawdziwą ozdobę stołu.

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 2-3 pomarańcze
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżki oleju Beskidzkiego
  • sól i pieprz

sos pomarańczowy

  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • tłuszcz wytopiony z kaczki

Sposób przygotowania:

Majeranek, tymianek, sól i pieprz wymieszać z olejem Beskidzkim i tak powstałą marynatą natrzeć kaczkę na zewnątrz i w środku. Pomarańcze sparzyć, pokroić w ósemki, cebulę obrać i pokroić w ósemki, nadziać nimi mięso. Zawiązać nogi, by zamknąć nadzianie w środku. Tak przygotowane mięso odstawić w chłodne miejsce na co najmniej kilka godzin.

Piec kaczkę 30 minut w temp 220 stopni, po czym zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec kolejne 1,5 godziny.

Po upieczeniu odcedzić tłuszcz wytopiony z mięsa. Brązowy cukier skarmelizować w rondelku na wolnym ogniu. Dodać sok pomarańczowy i mieszać do rozpuszczenia się karmelu. Dodać ocet, imbir i tłuszcz z mięsa. Mieszać do połączenia składników, na koniec zagęścić sos mąką ziemniaczaną.

Tak powstałym sosem polać upieczoną kaczkę. Podawać z cząstkami upieczonej cebuli i pomarańczy.

Wskazówka – Najlepiej kaczkę zamarynować dzień przed pieczeniem i pozostawić w lodówce na całą noc.

Powrót