Jaglane kaszotto z krewetkami koktajlowymi i dynią

Składniki:

  • 150 -200 g krewetek koktajlowych
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 150 g dyni
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej Beskidzki
  • Beskidzki Culinary – masło klarowane z olejem rzepakowym

Sposób przygotowania:

Cebulę, dynię oraz paprykę kroimy na drobną kostkę. Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie, by pozbyć się białej mączki i woda była zupełnie czysta. Krewetki odmrażamy kilka godzin wcześniej. Na patelni rozpuszczamy Beskidzki Culinary, dodajemy cebulę wraz z dynią. Po 3 minutach dodajemy papryki. Po kolejnych 5 minutach dodajemy wypłukaną kaszę. Całość prażymy przez 2 minuty i miarę potrzeby podlewamy jeszcze olejem Beskidzkim. Następnie wlewamy 1 szklankę wrzątku i dusimy wszystko przez około 10 minut, co chwilę mieszając całość. Na 3 minuty przed końcem duszenia wrzucamy krewetki, posiekany czosnek, pieprz oraz sól. Gdyby kasza potrzebowała odrobinę więcej wody możemy lekko ją podlać.

Powrót