Grzanka z burakiem, kozim serem i sosem

Potrzebne składniki:

-1 łyżka oleju Beskidzkiego
-2 łyżki miodu
-2 łyżki octu balsamicznego
-burak
-ulubiony chleb
-odrobina oleju Beskidzkiego do posmarowania chleba
-ser kozi (najlepiej chevre)
-rukola
-orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Buraka ugotuj lub upiecz do miękkości. Obierz ze skórki, pokrój w półplasterki i wrzuć na patelnię razem z olejem Beskidzki, miodem i octem balsamicznym. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, aż sos zrobi się gesty. Kromkę chleba posmaruj olejem Beskidzkim i podsmaż na złoto na suchej patelni. Orzechy włoskie upraż i delikatnie rozdrobnij. Na grzance ułóż rukolę, glazurowane buraki, kozi ser, orzechy włoskie oraz polej sosem przygotowanym z burakami.

Powrót