Faworki
Składniki:
- 25 dag mąki,
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki gęstej śmietany,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka octu, soku z cytryny lub alkoholu,
- 1 litr oleju Beskidzkiego,
- cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść ciasto tak twarde, jak na pierogi. Dokładnie je wyrobić, najlepiej wybić wałkiem, by się napowietrzyło i odstawiać na 30 min. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić na pasy długości 10-12 cm i szerokości 2-3 cm. Naciąć je po środku, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć. Faworki wkładać na rozgrzany olej Beskidzki i zrumienić po obu stronach. Co jakiś czas wrzucać kawałek surowego ziemniaka. Po usmażeniu ułożyć na bibułę dla osączenia, przełożyć na półmiski i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Powrót