Domowe kopytka

 

Potrzebne składniki:

Na kopytka:

-Ziemniaki 500 g

-Mąka tortowa 100 g

-1 Jajko

-Sól

 

Pozostałe składniki:

-2 Białe cebule

-Wędzony twaróg

-Żurawina

-Koperek

-1/2 szklanki wody

-Olej Beskidzki do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w kostkę, przełóż na patelnię i usmaż na rozgrzanym Oleju Beskidzkim. Całość posól, dodaj suszoną żurawinę, pół szklanki wody i chwilę podsmaż.
Ugotowane ziemniaki rozgnieć dokładnie tłuczkiem, następnie dodaj jajko, mąkę i sól. Całość wymieszaj i zagnieć tak, aby powstało jednolite ciasto. Uformuj z niego wałek i potnij na kawałki, aby powstały kopytka.
Kopytka gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty, aż od wypłynięcia. Wyciągnij kopytka i przełóż na patelnię, następnie obsmaż na Oleju Beskidzkim.
Podawaj z wcześniej przygotowaną żurawinową okrasą, wędzonym twarogiem i koperkiem.

Powrót