Domowe kopytka
Potrzebne składniki:
Na kopytka:
-Ziemniaki 500 g
-Mąka tortowa 100 g
-1 Jajko
-Sól
Pozostałe składniki:
-2 Białe cebule
-Wędzony twaróg
-Żurawina
-Koperek
-1/2 szklanki wody
-Olej Beskidzki do smażenia
Potrzebne składniki:
Na kopytka:
-Ziemniaki 500 g
-Mąka tortowa 100 g
-1 Jajko
-Sól
Pozostałe składniki:
-2 Białe cebule
-Wędzony twaróg
-Żurawina
-Koperek
-1/2 szklanki wody
-Olej Beskidzki do smażenia
Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w kostkę, przełóż na patelnię i usmaż na rozgrzanym Oleju Beskidzkim. Całość posól, dodaj suszoną żurawinę, pół szklanki wody i chwilę podsmaż.
Ugotowane ziemniaki rozgnieć dokładnie tłuczkiem, następnie dodaj jajko, mąkę i sól. Całość wymieszaj i zagnieć tak, aby powstało jednolite ciasto. Uformuj z niego wałek i potnij na kawałki, aby powstały kopytka.
Kopytka gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty, aż od wypłynięcia. Wyciągnij kopytka i przełóż na patelnię, następnie obsmaż na Oleju Beskidzkim.
Podawaj z wcześniej przygotowaną żurawinową okrasą, wędzonym twarogiem i koperkiem.
Powrót