Chutney owocowy

Składniki:

  • 1 duża czerwona cebula
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka stołowa cukru brązowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 6 łyżek oleju Beskidzkiego
  • 3 łyżki octu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę, jabłko i śliwki siekamy na drobna kostkę. Na rozgrzany olej wsypujemy cebulę następnie cukier. Po chwili dolewamy ocet. Kolejno wrzucamy jabłko, śliwki, sól, pieprz, chili. Dokładnie mieszamy i szklimy kilka chwil. Na końcu podlewamy czerwonym winem i dusimy całość około 5 minut. Chutney przekładamy do słoika, studzimy. Podajemy do mięs, pasztetów oraz serów.

Powrót