Chłodnik ogórkowy z pieczonymi ziemniakami

Potrzebne składniki:

-młode niewielkie ziemniaki

-5 średniej wielkości ogórków

-garść koperku

-1/2 średniej wielkości cebuli

-2 ząbki czosnku

-500 g kefiru

-200 g jogurtu greckiego/naturalnego

-1/4 szklanki oleju Beskidzki

-skórka z 1/2 cytryny

-sól

-pieprz

 

Dodatki:

-rzodkiewki

-szczypiorek

-olej chilli

Sposób przygotowania:

Ugotuj młode ziemniaki, a następnie polej olejem Beskidzkim i piecz w 220 stopniach. Przygotowane warzywa zblenduj z kefirem, jogurtem naturalnym oraz olejem Beskidzkim. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem i skórką z cytryny.
Ogórka, rzodkiewkę i szczypior pokrój w drobne kawałki, a następnie wymieszaj.

Chłodnik podawaj z ciepłymi ziemniakami oraz odrobiną oleju chilli.

Powrót