Burger z chrupiącym indykiem, smażonymi chipsami z batatów i salsą suszonego pomidora

Składniki:

  • 100 g filet z indyka (paseczki)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 2 bataty obrane pokrojony w cienkie plasterki
  • olej Beskidzki do smażenia na głębokim tłuszczu
  • 1 pomidor pokrojony w paseczki
  • 1 cebula (plastry)
  • bułka maślana
  • 50 g suszone pomidory
  • 20 g tarty parmezan
  • sól i pieprz
  • 2 liście sałaty

Sposób przygotowania:

Suszone pomidory miksujemy razem z parmezanem tworząc salsę do burgera.

Indyka lekko rozbijamy i panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy w dużej ilości oleju Beskidzkiego do uzyskania złocistej skórki.

Bataty pokrojone w plasterki smażymy na głębokim tłuszczu, następnie odkładamy na papierowy ręcznik, doprawiamy solą i pieprzem.

Bułkę lekko opiekamy i smarujemy wewnętrzne strony salsą z suszonych pomidorów i sera, następnie wkładamy do środka pozostałe składniki – indyka, sałatę, cebulę, bataty, pomidor.

Powrót