Sposób przygotowania:
Kurczaka włóż do miski, dolej maślankę, ostry sos, czosnek w proszku, sól oraz pieprz i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki na min. 1 godzinę. W międzyczasie pokrój pory oraz białą cebulę i usmaż do uzyskania złotego koloru. Ugotuj także obrane ziemniaki, dolej do nich 50 ml maślanki i zmiksuj razem z porem i cebulą, doprawiając solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Teraz przygotuj pico de gallo. Połącz w misce pokrojonego pomidora, czerwoną cebulę oraz jalapeno, posiekaj i dodaj kolendrę. Na koniec skrop sokiem z limonki i dopraw solą oraz pieprzem. Po wyjęciu kurczaka z lodówki obtocz go w mieszance mąki, słodkiej papryki, soli oraz suszonego czosnku
i smaż na głębokim tłuszczu przez około 10 min po czym wyjmij z oleju na talerz z ręcznikiem papierowym. Na talerzu ułóż puree, dodaj kurczaka, a na wierzch połóż pico de gallo z kilkoma świeżymi listkami kolendry.