Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną

Potrzebne składniki:

Do przyrządzenia kotleta:

-Udziec cielęcy 250 g

-Mąka 100 g

-Bułka tarta 100 g

-Mleko 50 ml

-Jajko

-Sól

-Pieprz

-Olej Beskidzki do smażenia

-Cytryna

 

Na sałatkę ziemniaczaną:

-Ziemniaki 500 g

-Bulion wołowy 150 ml

-1 Czerwona Cebula

-2 Łyżki octu winnego

-5 Łyżek Oleju Beskidzkiego

-1/2 Łyżeczki cukru

-Łyżeczka musztardy Dijon

-Pęczek szczypiorku

-Sól

-Pieprz

Sposób przygotowania:

Kawałek udźca kroimy na plastry, każdy z nich rozbijamy tłuczkiem pod folią na sznycel o grubości około 4 mm. Tak przygotowane mięso obtaczamy w mące, jajku zmieszanym z mlekiem i przyprawami (sól i pieprz), a na koniec w bułce tartej. Smażymy na patelni z dodatkiem Oleju Beskidzkiego z obu stron, do uzyskania złocistego koloru.

 

Sałatka ziemniaczana:

Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonej wodzie.
W tym czasie kroimy cebulę w piórka i przygotowujemy w dużej misce sos na bazie bulionu, octu, Oleju Beskidzkiego, musztardy, cukru, soli oraz pieprzu.
Odcedzamy ziemniaki i jeszcze ciepłe, obieramy ze skórki. Kroimy je na 1-2 cm plastry, wrzucamy wraz z cebulą do miski z sosem i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior.

Sznycel koniecznie podajemy z cząstką cytryny.

Powrót