Curry z ciecierzycą i brokułem

Potrzebne składniki na 4 porcje:

 

Na curry:

-2 łyżki Oleju Beskidzkiego

-1 łyżeczka mielonego kuminu

-1 łyżeczka mielonej kolendry

-2 łyżki curry

-1 łyżeczka soli

-1 duża czerwona cebula

-4 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości 2 ząbków czosnku

-1 batat

-1/2 brokuła

-1 puszka pomidorów

-1 puszka ciecierzycy

 

Na chlebki naan:

-100 g mleka (np. sojowego)

-1/2 łyżeczki cukru

-1 łyżeczka soli

-1 łyżka Oleju Beskidzkiego

-1/2 łyżeczki drożdży

-170 g mąki pszennej

 

Dodatki:

-zielona cebulka

-ryż

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto na chlebki:

Mleko wymieszaj z cukrem, solą, drożdżami i Olejem Beskidzkim. Dodaj mąkę i wymieszaj na jednorodną masę. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (zajmie to o. 30 minut). Ciasto podziel na 2 porcje i rozwałkuj je.

Przygotuj warzywa:

Czosnek i imbir posiekaj drobno, cebulę w większą kostkę, batata w kostkę, a brokuła podziel na różyczki. Przygotuj curry: Do nagrzanego garnka wlej Olej Beskidzki i wsyp kumin i kolendrę. Po 10 sekundach dodaj cebulę, wymieszaj. Dodaj czosnek, imbir i sól i smaż do zeszklenia. Dodaj odcedzoną ciecierzycę, batata i przyprawę curry i podsmaż je nieco. Wlej mleko kokosowe i pomidory z puszki. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem, aż batat zmięknie. Na koniec dorzuć brokuł i gotuj, aż zrobi się al dente. Przypraw do smaku w razie potrzeby.

Ugotuj ryż.

Upiecz chlebki:
Rozgrzej patelnię na wysokiej mocy (np. 7-8 na 9). Chlebki piecz z obu stron, na patelni delikatnie posmarowanej olejem Beskidzkim. Podaj: Do miski nałóż ugotowany ryż i curry. Całość posyp zieloną cebulką. Podawaj z naanem.

Powrót