Ziemniaczane kotleciki

Potrzebne składniki:

Na kotlety:

-800 g ziemniaków

-1 marchewka

-½ cebuli

-1 łyżka oleju Beskidzkiego

-3 łyżki mąki ziemniaczanej

-sól i pieprz do smaku

Na mokrą panierkę:

-mąka ziemniaczana

-woda

Na suchą panierkę:

-bułka tarta lub panko

Do smażenia:

-olej Beskidzki

Do podania:

-ulubiony sos, np. tzatziki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, po czym odcedź je i ubij porządnie. Cebulę i marchewkę pokrój w bardzo drobną kosteczkę, po czym przysmaż je na patelni na oleju Beskidzkim. Niech cebula się zeszkli. Ziemniaki zmieszaj z mąką ziemniaczaną, cebulą i marchewką. Dopraw do smaku w razie potrzeby, a z powstałej masy utocz równej wielkości kotleciki.

Przygotuj mokrą panierkę: na talerzu zmieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą. Masa powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego (jeśli mokra panierka robi się zbyt twarda, dolej do niej wody). Kotleciki obtaczaj kolejno w mokrej panierce i w bułce tartej.

Kotleciki smaż na porządnie rozgrzanym oleju Beskidzkim na złoty kolor z dwóch stron, po czym przełóż na ręcznik kuchenny, by odsączyć nadmiar oleju.

Podawaj z ulubionym sosem. Idealnie pasuje tu sos tzatziki.

 

Powrót