Frytki z batatów z sosem aioli

Składniki:

  • 1 łyżka oleju BESKIDZKIEGO
  • 1 duży batat
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • Gałązka tymianku
  • Sól morska, świeżo mielony pieprz, papryka ostra do smaku

 

Składniki sos:

  • 250ml oleju BESKIDZKIEGO
  • 4 ząbki czosnku
  • Szczypta soli morskiej
  • 50ml soku z cytryny
  • opcjonalnie: żółtko jajka

Sposób przygotowania:

Batat obrać i pokroić na cienkie słupki. Obtoczyć je w oleju i przyprawić: poszatkowanym czosnkiem, pieprzem, papryką i oregano. Obsypać mąką ziemniaczaną i wymieszać.

Bataty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać listkami tymianku. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Przed podaniem doprawić solą.

 

Przygotowanie sosu:

Czosnek obrać i utrzeć razem z solą na gładką pastę. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Do pasty powoli i stopniowo dolewać olej BESKIDZKI, cały czas energicznie mieszając do uzyskania gęstej emulsji. Dodać sok z cytryny i delikatnie wymieszać.

Powrót