Ciasto z truskawkami
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki oleju Beskidzkiego
- 50 dag truskawek
Truskawki umyć i osuszyć. Prostokątną foremkę 21 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka zmiksować, dodać cukier i cukier wanilinowy i miksować na wysokich obrotach miksera przez 10 minut, aż masa będzie puszysta. Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i cały czas miksując dodawać po 1 łyżce mąki z proszkiem do pieczenia, miksować tylko do połączenia się składników. Na koniec wlać olej i zmiksować do połączenia.
Ciasto przelać do foremki Poukładać truskawki, lekko wcisnąć w ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 40 minut. Jak będzie chłodne oprószyć cukrem pudrem.
Powrót