Ciasto z truskawkami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju Beskidzkiego
  • 50 dag truskawek

Sposób przygotowania:

Truskawki umyć i osuszyć. Prostokątną foremkę 21 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Jajka zmiksować, dodać cukier i cukier wanilinowy i miksować na wysokich obrotach miksera przez 10 minut, aż masa będzie puszysta. Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i cały czas miksując dodawać po 1 łyżce mąki z proszkiem do pieczenia, miksować tylko do połączenia się składników. Na koniec wlać olej i zmiksować do połączenia.

Ciasto przelać do foremki Poukładać truskawki, lekko wcisnąć w ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 40 minut. Jak będzie chłodne oprószyć cukrem pudrem.

Powrót