Olej Beskidzki bez ekstrakcji chemicznej
Olej Beskidzki produkowany jest bez ekstrakcji chemicznej. Co to oznacza i czym różni się olej produkowany z jej udziałem?
Proces produkcyjny oleju rzepakowego rozpoczyna się od wytłoczenia oleju z nasion rzepaku. Standardową i dominującą metodą stosowaną przez większość firm jest tłoczenie oleju z nasion rzepaku, a następnie poddanie wytłoków ekstrakcji rozpuszczalnikiem organicznym, tj. heksanem lub benzyną ekstrakcyjną w celu wymycia pozostałości oleju z wytłoku, a co za tym idzie uzyskania maksymalnej wydajności. Po procesie ekstrakcji rozpuszczalnik jest usuwany z oleju.
Powyższa metoda była stosowana również w Zakładach Tłuszczowych „Bielmar”. W 2005 roku zmieniono technologię tłoczenia oleju – wprowadzono prasy głębokiego tłoczenia, które pozwalają na pominięcie etapu ekstrakcji chemicznej. Zastosowanie nowej technologii nie wymaga stosowania rozpuszczalników organicznych, co przyczyniło się do ich eliminacji z produktów i środowiska, o czym informujemy konsumenta poprzez komunikat „bez ekstrakcji chemicznej”.
Powrót