Gazpacho

Tradycyjna hiszpańska zupa. Idealne danie na upały.

Składniki:

  • 4 duże pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 świeże ogórki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • ¼ szklanki oleju Beskidzkiego
  • 4 łyżki octu winnego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka soku z pomidorów
  • 1 łyżka posiekanego świeżego kopru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć, poobierać i pokroić na kostkę. Ogórki obrać, papryki oczyścić z pestek, pokroić na kostkę, Cebulę i czosnek poobierać pokroić i dodać do warzyw, dodać porwane listki bazylii, koper i pietruszkę.

Wlać sok z pomidorów, sok z cytryny dobrze wymieszać. Wstawić na 2–3 godziny do lodówki. Podawać z upieczona grzanka z serem.

Powrót