Zupa ziemniaczana z porem na wędzące

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 1 por
  • wędzony boczek w kawałku
  • 1 mała cebula
  • Beskidzki Culinary – masło klarowane z olejem rzepakowym
  • 50 ml śmiatany 30%

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy (całkowity czas to około 20 minut). Boczek kroimy w kostkę. Pora starannie przecinamy wzdłuż i dokładnie myjemy. 1/2 zielonej części drobno siekamy, odkładamy do miseczki. Pozostałą cześć pora kroimy nieco grubiej i podsmażamy wraz z boczkiem na dobrze rozgrzanej patelni z 2 łyżkami Beskidzkiego Culinary przez 5-7 minut. Następnie całą zawartość patelni dokładamy do gotujących się ziemniaków i doprawiamy solą oraz pieprzem. Po 5 minutach wspólnego gotowania całość zupy miksujemy na krem. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Zieloną część pora „suszymy” na patelni przez 2-3 minuty, by posypać zupę z wierzchu.

Powrót