Pieczone buraczki z cebulą i czosnkiem

Pieczenie to bardzo zdrowy sposób na buraczki, wydobywa też fantastyczny smak tego warzywa. Dodatek cebulki i czosnku sprawia, że tej potrawie nie można się oprzeć.

Składniki:

  • 4-5 średniej wielkości buraków
  • 1 mała cebula (może być czerwona)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • olej Beskidzki

Sposób przygotowania:

Buraki owinąć folią spożywczą i piec w piekarniku w temperaturze 200oC przez co najmniej godzinę (zależy od wielkości).

Po upieczeniu i wystygnięciu obrać i rozdrobnić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać i krótko podsmażyć na oleju Beskidzkim. Gdy lekko przestygną, połączyć z buraczkami, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Powrót