Bagietka z krewetkami

Składniki:

  • 14 tygrysich krewetek
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • sok z połówki cytryny
  • łyżka octu balsamicznego
  • 200 ml białego wytrwanego wina
  • 1 świeża papryczka chili
  • garść świeżej rukoli
  • bagietka
  • około 5-6 łyżek oleju Beskidzkiego

Sposób przygotowania:

Świeże krewetki obieramy z pancerzyka.

Na patelnię wlewamy olej Beskidzki i rozgrzewamy.

Szalotkę kroimy w cienkie półksiężyce i wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz.

Z papryczki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w drobną kostkę lub cienkie paseczki. Dodajemy na patelnię do zeszklonej cebulki.

Czosnek wyciskamy przez praskę lub drobno siekamy i dodajemy na patelnię do chili i cebuli.

Całość dusimy na małym ogniu, aż składniki będą miękkie. Przyprawiamy solą i pieprzem, dolewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny i wino.

Dusimy około minuty, aż alkohol zawarty w winie odparuje i dorzucamy krewetki.

Całość smażymy na otwartej patelni, aż krewetki zmienią kolor na biały (około 3 – 4 minuty).

Bagietkę kroimy na kromki, układamy na talerzu i układamy na nich umytą rukolę i krewetki. Całość polewamy sosem powstałym podczas smażenia krewetek i posypujemy natką pietruszki.

Powrót