Omlet z mozzarellą

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 kulka mozzarelli
  • szczypior
  • olej Beskidzki

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy z cukrem i łyżką oleju Beskidzkiego, aż będą zupełnie sztywne. Wyłączamy mikser i ręcznie mieszamy masę z mąką przesianą przez sito. Mozzarellę i szczypior kroimy. Połowę masy wlewamy na niedużą patelnię i smażymy na średnio rozgrzanym oleju. Patelnia powinna być dobrej klasy, by delikatne omlety łatwo można było obrócić na drugą stronę. Smażymy z obu stron po około 2 minuty. Po przewróceniu na drugą stronę nakładamy na omlet plastry mozzarelli. Gotowy omlet posypujemy szczypiorem już na talerzu.

Uwaga: Omlet powinien być bardzo lekki i puszysty. By nie stracić puszystości nie należy dokładać do niego zbyt wielu dodatków.

Powrót