Omlet z mozzarellą
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1 kulka mozzarelli
- szczypior
- olej Beskidzki
Jajka ubijamy z cukrem i łyżką oleju Beskidzkiego, aż będą zupełnie sztywne. Wyłączamy mikser i ręcznie mieszamy masę z mąką przesianą przez sito. Mozzarellę i szczypior kroimy. Połowę masy wlewamy na niedużą patelnię i smażymy na średnio rozgrzanym oleju. Patelnia powinna być dobrej klasy, by delikatne omlety łatwo można było obrócić na drugą stronę. Smażymy z obu stron po około 2 minuty. Po przewróceniu na drugą stronę nakładamy na omlet plastry mozzarelli. Gotowy omlet posypujemy szczypiorem już na talerzu.
Uwaga: Omlet powinien być bardzo lekki i puszysty. By nie stracić puszystości nie należy dokładać do niego zbyt wielu dodatków.
Powrót