Kurczak pieczony na ryżu

Składniki:

  • 10 podudzi z kurczaka (ok 1 kg)
  • 3 woreczki ryżu
  • 4 małe cebule
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju Beskidzkiego

Składniki na zalewę:

  • 1 l wody
  • 3 łyżki Beskidzkiego Culinary
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz, tymianek

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, dodać przyprawy i podsmażyć na oleju Beskidzkim. Do żaroodpornego naczynia wsypać ryż, poukładać pokrojone w krążki cebule, na nich podsmażone mięso. Do zagotowanej wody dodać Beskidzki Culinary, paprykę, sos sojowy, miód i przyprawy. Powstałą zalewą pokryć danie i piec w temp. 180 stopni ok 60 minut – aż ryż wchłonie całą zalewę.

Powrót