Kaszotto z kurczakim i szpinakiem

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy gryczanej lub jęczmiennej
  • 1 nieduża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju Beskidzkiego
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekać. Pierś z kurczaka przyprawić i grillować na patelni grillowej z niewielkim dodatkiem oleju Beskidzkiego i pokroić. Kaszę wypłukać.

Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać kaszę wymieszać i podsmażyć chwilkę. Wlać wino, gdy odparuje stopniowo dodawać bulion, aż kasza będzie ugotowana. Na sam koniec dodać szpinak i pokrojoną pierś z kurczaka.

Powrót