Karp smażony w zalewie olejowo-octowej

Składniki:

  • filet z karpia królewskiego 1 szt.
  • cebula czerwona 1 szt.
  • czerwona papryczka chili 1/3 szt.
  • ocet winny 6% 1/2 szklanki
  • woda 2 szklanki
  • olej Beskidzki 1/3 szklanki
  • mąka pszenna (do panierowania)
  • anyż 1 szt.
  • goździk 1 szt.
  • cukier 2 łyżki
  • sól, zioła według uznania np. rozmaryn, tymianek

Sposób przygotowania:

Karpia kroimy w 3-centymetrowe kawałki doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy mąką i smażymy na oleju Beskidzkim na złoty kolor. Następnie układamy w słoiku. Cebulę i paprykę kroimy w piórka i zagotowujemy razem z resztą składników. Gorącym płynem zalewamy karpia i zamykamy słoik. Tak zamarynowany karp jest gotowy do spożycia już następnego dnia ! Ale może tak stać nawet kilka tygodni.

Powrót