Ratatouille z batatów

Bataty nie goszczą na polskich stołach tak często jak tradycyjne ziemniaki, a szkoda! Zachęcamy, by dodać je do swojego jadłospisu, ze względu na ich pyszny słodki smak!

Składniki:

  • 2 bataty
  • 2 duże marchwie
  • 3 pomidory
  • 1 żółta cukinia
  • 100 ml oleju Beskidzkiego
  • 50 g Beskidzkiego Culinary
  • 100 ml pomidorowej pasatty
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Pomidory i cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plastry ok. 3 mm. Marchew i bataty obieramy ze skóry, następnie również kroimy w plastry ok. 3 mm.W naczyniu do zapiekania układamy równo na przemian plasterki wszystkich warzyw.

W słoiku robimy zalewę do zapiekanki z oleju Beskidzkiego, pasatty, posiekanego drobno czosnku, soli i tymianku. Zalewą polewamy równo warzywa. Naczynie przykrywany przykrywką lub folią aluminiową, następnie pieczemy w piekarniku w 160 stopniach C przez 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, dokładamy na górę łyżkę Beskidzkiego Culinary i zapiekamy w 220 stopniach przez 5-8 minut.

Powrót