Przetwory: Suszone pomidory w oleju

Przygotuj suszone pomidory we własnej kuchni! Domowe suszone pomidory w oleju to pyszny dodatek do wielu dań, który w zimie przypomina o smakach lata.

Składniki:

Na około 5-6 słoików 275 ml.

  • 1 kg małych pomidorów
  • 1 litr oleju Beskidzkiego
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • bazylia, tymianek, oregano
  • 1 łyżka octu

Sposób przygotowania:

Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki. Ułożyć na blaszce do pieczenia pokrytej pergaminem. Posolić. Piekarnik nagrzać do 90 C z termoobiegiem, włożyć pomidory i suszyć. Czas od 1 godz do 3 godz (do momentu aż pomidory będą pomarszczone, podsuszone, ale nie wyschnięte).

Gotowe pomidory przełożyć do miski, posypać ziołami, dodać pokrojony czosnek i ocet. Wymieszać i przełożyć do słoików (2/3 wielkości).

Olej Beskidzki podgrzać (nie może być wrzący) i zalać nim pomidory. Słoiki dokładnie pozamykać i obrócić do góry dnem. Zostawić tak na jakiś czas, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień są już gotowe do spożycia.

Powrót