Ciasto marchewkowe z pistacjami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju Beskidzkiego
  • 200 g startej marchewki
  • ½ dużego startego jabłka
  • 50 g drobno posiekanych migdałów
  • 50 g drobno posiekanych pistacji
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem

  • 125 g serka mascarpone
  • 50 g Palmy
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Jajka ubić, dodać cukier i ucierać na gładką i puszystą masę. Następnie wciąż ubijając dodać powoli olej. Następnie dodać marchewkę, jabłko oraz orzechy (pozostawiając trochę do dekoracji). Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć.

Piec w temp. 160 stopni ok 1 godzinę.

Ubić serek z miękką Palmą i cukrem pudrem, otrzymany krem schłodzić.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na 2 części i przełożyć połową kremu. Resztę wyłożyć na górną cześć ciasta, na koniec posypać orzechami i migdałami.

Powrót