Lukrowana babka na oleju

Składniki:

Ciasto:

  • 8 łyżek ciepłej przegotowanej wody
  • 8 łyżek oleju Beskidzkiego (w temperaturze pokojowej)
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao

Lukier:

  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.

Do ubitych białek dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas miksując.

Dodajemy żółtka, olej, wodę, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej połowę ciasta.

Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i odrobinę letniej przegotowanej wody, miksujemy i wlewamy do foremki.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 40 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto polewamy lukrem utartym z soku z cytryny i cukru pudru.

Powrót