Składniki:
- podudzia lub górna część udka z kurczaka – 6 sztuk
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 20 dag pieczarek
- 2 marchewki pokrojone w plastry
- 1 cebula - posiekana
- 2 ząbki czosnku – posiekane
- 2-3 szklanki wywaru
- zioła prowansalskie lub inne ulubione
- 4 łyżki oleju Beskidzkiego
- sól i pieprz
- posiekana papryczka chili - opcjonalnie
Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć na oleju Beskidzkim, po chwili dodać pieczarki, marchewkę i podsmażyć razem 2-3 minuty. Następnie dodać surową kaszę pęczak i wymieszać z cebulą, dodać zioła prowansalskie, czosnek, ewentualnie chili, krótko podsmażyć. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać wywarem tak, by kasza nie wystawała ponad powierzchnię płynu.
Udka z kurczaka posolić, popieprzyć i krótko przesmażyć na oleju Beskidzkim. Mięso ułożyć na kaszy i piec w piekarniku ok godzinę w temp 190 stopni.
Podczas pieczenia należy sprawdzać, czy nie trzeba dolać wywaru.