Składniki (dla 2 osób):
- 270 g ugotowanej cieciorki
- 2 marchewki
- 1 jajko
- 1/2 czerwonej cebuli
- 80 g bułki tartej
- 1 łyżka białego sezamu (może być mielony)
- kurkuma
- olej Beskidzki
- 2 selery
- 2 pomidory
- kolendra w ziarnach
- natka pietruszki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu winnego
Sposób wykonania:
Seler obieramy ze skóry i kroimy w 1,5 cm plastry - 4 największe plastry zalewamy olejem Beskidzkim i na małym ogniu konfitujemy (gotujemy) przez 45 minut. Cieciorkę blendujemy. Marchew startą na tarce przesmażamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Łączymy dokładnie z cieciorką, odrobiną kurkumy, sezamem, jajkiem i bułką tartą. Z gotowej masy formujemy 2 duże burgery. Smażymy je na patelni z obu stron na złocisty kolor. Pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę, wkładamy do miseczki i łączymy z łyżką miodu, octem, olejem i roztartą w dłoniach kolendrą. Burgera składamy z dwóch plastrów selera, kotleta z cieciorki, sałaty i dowolnie dobranego sosu majonezowego (opcjonalnie). Na całość nakładamy salsę pomidorową.