Składniki:
- 400 g makaronu tagliatelle (najlepiej zielonego)
- 100 g orzechów włoskich
- 1 duża wiązka jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oleju Beskidzkiego
- Świeża bazylia
- sól, pieprz
- 1 łyżka Beskidzkiego Culinary – masła klarowanego z olejem rzepakowym
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy, a następnie przelewamy zimną wodą. Jarmuż myjemy i odcinamy najgrubszą łodygę. Jeśli macie jarmuż z torebki (już umyty) nie trzeba już z niego nic odcinać. Do blendera wkładamy czosnek, orzechy, olej Beskidzki, łyżeczkę soli, kilka listków bazylii oraz jarmuż. Wszystko miksujemy na pesto. Na patelnię z Beskidzkim Culinary wrzucamy makaron a następnie pesto. Mieszamy dokładnie by pesto otoczyło cały makaron i wyrównało swoją temperaturę z makaronem.