Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1/3 szklanki oleju Beskidzkiego
  • ketchup
  • suszone oregano
  • mozzarella
  • dodatki według uznania, na przykład wędlina(szynka, pepperoni, salami), grillowany kurczak, papryka, pomidor, cebula, oliwki

Przygotowanie

  1. W kubku letnią wodą zalewamy drożdże, sól, cukier i pozostawiamy w ciepłym nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Zaczyn łączymy z mąką i olejem Beskidzkim. Wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto (około 10 minut).
  3. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy w ciepłym nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną olejem blachę.
  5. Ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy oregano. Układamy dodatki, a na koniec posypujemy rozdrobnioną mozzarellą
  6. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 20-30 min.
powrót