Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 4 g suchych drożdży
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cukru
- 1/3 szklanki oleju Beskidzkiego
- ketchup
- suszone oregano
- mozzarella
- dodatki według uznania, na przykład wędlina(szynka, pepperoni, salami), grillowany kurczak, papryka, pomidor, cebula, oliwki
Przygotowanie
- W kubku letnią wodą zalewamy drożdże, sól, cukier i pozostawiamy w ciepłym nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia.
- Zaczyn łączymy z mąką i olejem Beskidzkim. Wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto (około 10 minut).
- Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy w ciepłym nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną olejem blachę.
- Ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy oregano. Układamy dodatki, a na koniec posypujemy rozdrobnioną mozzarellą
- Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 20-30 min.
powrót