Składniki:
- 100 g filet z indyka (paseczki)
- 1 jajko
- bułka tarta
- 2 bataty obrane pokrojony w cienkie plasterki
- olej Beskidzki do smażenia na głębokim tłuszczu
- 1 pomidor pokrojony w paseczki
- 1 cebula (plastry)
- bułka maślana
- 50 g suszone pomidory
- 20 g tarty parmezan
- sól i pieprz
- 2 liście sałaty
Suszone pomidory miksujemy razem z parmezanem tworząc salsę do burgera.
Indyka lekko rozbijamy i panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy w dużej ilości oleju Beskidzkiego do uzyskania złocistej skórki.
Bataty pokrojone w plasterki smażymy na głębokim tłuszczu, następnie odkładamy na papierowy ręcznik, doprawiamy solą i pieprzem.
Bułkę lekko opiekamy i smarujemy wewnętrzne strony salsą z suszonych pomidorów i sera, następnie wkładamy do środka pozostałe składniki - indyka, sałatę, cebulę, bataty, pomidor.