Pyszne wegetariańskie leczo z symbolem jesieni - dynią.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
- 3 duże pomidory malinowe (lub 1 puszka z pomidorami)
- ok. 300 g dyni
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- olej Beskidzki
Przygotowanie:
Dynię obrać ze skórki. Pokroić w kostkę dynię i papryki. Na głębokiej patelni lub w garnku podsmażyć na oleju Beskidzkim cebulę z czosnkiem. Dodać papryki. Smażyć, aż będą miękkie, a następnie dodać dynię. Dusić ok. 5-8 minut. Pomidory obrać ze skórki i pokroić. Gdy dynia będzie miękka dodać pomidory, dodać nieco wody i dusić kilka minut na małym ogniu. Pod koniec dodać przyprawy.
Podawać z chlebem.