Świeże grzyby dodają potrawom wyjątkowego smaku. Wypróbuj przepis na szybkie, proste, wegetariańskie danie obiadowe.
Składniki:
- 400 g świeżych grzybów np. prawdziwków, borowików
- 150 g świeżego szpinaku
- 250 g makaronu np. penne, świderki
- 2 łyżki Beskidzkiego Culinary
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany 30%
- sól, pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Grzyby oczyścić, osuszyć i pokroić, czosnek i cebulę posiekać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki Beskidzkiego Culinary, dodać cebulę, czosnek i smażyć przez chwilę. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze przez 3 minuty. Wlać gorący bulion i gotować ok. 10 minut, co chwilę mieszając. W kubku wymieszać śmietanę z 4 łyżkami gorącego bulionu i przelać na patelnię. Gotować jeszcze chwilę. Na końcu dodać ugotowany makaron i szpinak. Wymieszać.
PS. Można podawać z natką pietruszki lub tartym serem.