Pomysł na pyszny obiad - aromatyczna wieprzowina z dodatkami.
Składniki:
- wieprzowina krojona na nierównomierne cztery kawałki po 250 g
- cebula czerwona 3 sztuki
- olej Beskidzki 100 ml
- wino czerwone 250 ml
- mąka 3 łyżki
- 2 jabłka
- liście botwinki kilka sztuk
- sos pieczeniowy 300 ml
- sól, pieprz, cukier do smaku
- woda do długiego gotowania sosu 500 ml
Sposób przygotowania :
Jabłka obieramy, cebulę kroimy na większą kostkę, wieprzowinę (może być szynka lub łopatka) oprószamy mąką i smażymy na oleju Beskidzkim na złocisty kolor.
Następnie wyciągamy mięso z garnka i smażymy cebulę. Podlewamy całość winem i wsadzamy usmażone wcześniej mięso, dolewamy wodę, przykrywamy i wolno dusimy przez 2 godz.
Po duszeniu mięsa wyciągamy go z garnka. Sos miksujemy i doprawiamy. Jabłko kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju Beskidzkim wraz z botwiną doprawiając cukrem i solą. Całość układamy na talerzu.