Wykorzystaj sezon ogórkowy i zrób przetwory na zimę!

 

Składniki (na ok. 4 litrowe słoiki):

  • 2,5 kg średnich ogórków gruntowych
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kg cukru
  • 1,5 szklanki octu 10 %
  • 1/4 szklanki oleju Beskidzkiego

Przygotowanie:

Ogórki pokroić na połówki lub ćwiartki i wrzucić do miski. Dodać obrany, pokrojony czosnek, sól, ostrą paprykę. Wymieszać i odstawić do przegryzienia na ok. 1,5 godz.

W garnku zagotować wszystkie składniki na zalewę – ocet, cukier, olej Beskidzki. Odstawić do przestudzenia

Ogórki dość ściśle ułożyć do słoików i zalać ciepłą zalewą. Zakręcić i pasteryzować ok. 10-15 minut.

 

powrót