Wykorzystaj sezon ogórkowy i zrób przetwory na zimę!
Składniki (na ok. 4 litrowe słoiki):
- 2,5 kg średnich ogórków gruntowych
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kg cukru
- 1,5 szklanki octu 10 %
- 1/4 szklanki oleju Beskidzkiego
Przygotowanie:
Ogórki pokroić na połówki lub ćwiartki i wrzucić do miski. Dodać obrany, pokrojony czosnek, sól, ostrą paprykę. Wymieszać i odstawić do przegryzienia na ok. 1,5 godz.
W garnku zagotować wszystkie składniki na zalewę – ocet, cukier, olej Beskidzki. Odstawić do przestudzenia
Ogórki dość ściśle ułożyć do słoików i zalać ciepłą zalewą. Zakręcić i pasteryzować ok. 10-15 minut.