Pomysł na pożywny, zdrowy i wegetariański obiad z wykorzystaniem buraka i kaszy pęczak.
Składniki:
- 250 g kaszy pęczak
- 1 szt. cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 szt buraki
- 100 ml wina wytrawnego
- 700 ml bulionu warzywnego
- ser feta
- kilka listków pietruszki
- olej Beskidzki
Buraki piec w piekarniku ok. 45 min w 180°C (aż będą miękkie). Po upieczeniu ostudzić, obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
Na patelni podsmażyć na oleju Beskidzkim cebulę i czosnek. Dodać surową kaszę pęczak i prażyć, co chwilę mieszając. Dodać starte buraki. Wymieszać. Wlać wino i wymieszać, aż odparuje. Następnie wlać chochlę bulionu, cały czas mieszając, aż płyn odparuje. Czynność powtarzać, aż kasza będzie ugotowana.
Danie podawać z kawałkami sera feta i listami pietruszki na górze.