Bataty nie goszczą na polskich stołach tak często jak tradycyjne ziemniaki, a szkoda! Zachęcamy, by dodać je do swojego jadłospisu, ze względu na ich pyszny słodki smak!
Składniki:
- 2 bataty
- 2 duże marchwie
- 3 pomidory
- 1 żółta cukinia
- 100 ml oleju Beskidzkiego
- 50 g Beskidzkiego Culinary
- 100 ml pomidorowej pasatty
- 3 ząbki czosnku
- 1 gałązka tymianku
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
Pomidory i cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plastry ok. 3 mm. Marchew i bataty obieramy ze skóry, następnie również kroimy w plastry ok. 3 mm.W naczyniu do zapiekania układamy równo na przemian plasterki wszystkich warzyw.
W słoiku robimy zalewę do zapiekanki z oleju Beskidzkiego, pasatty, posiekanego drobno czosnku, soli i tymianku. Zalewą polewamy równo warzywa. Naczynie przykrywany przykrywką lub folią aluminiową, następnie pieczemy w piekarniku w 160 stopniach C przez 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, dokładamy na górę łyżkę Beskidzkiego Culinary i zapiekamy w 220 stopniach przez 5-8 minut.