Propozycja na lekkie danie dla wielbicieli owoców morza. Świetnie sprawdzi się jako przystawka.
Składniki:
- 40 krewetek (dużych z ogonem)
- 500 g Beskidzkiego Culinary – masła klarowanego z olejem rzepakowym
- natka pietruszki
- pęczek świeżej bazylii
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Natkę pietruszki, bazylię oraz czosnek drobno siekamy. Krewetki odmrażamy (chyba, że mamy świeże). W rondelku podgrzewamy Beskidzki Culinary do momentu specyficznego “skwierczenia”. Wtedy ściągamy go z ognia, a następnie zanurzamy w nim krewetki, posiekane zioła, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut (może być dłużej). Krewetki w tym czasie gotują się i marynują odpowiednio, już do podania. Zawartość rondelka przelewamy przez bardzo drobne sito, by wraz z krewetkami pozostał czosnek i zioła. Przekładamy do miseczki - krewetki są gotowe. Smakują dobrze zarówno letnie jak i zimne.
Wskazówka: Z takich krewetek można z powodzeniem zrobić koreczki. Pasują tutaj pomidory koktajlowe lub po prostu kawałek pieczywa.