Delikatny, rozpływający się w ustach łosoś podany z aromatycznym wędzonym majonezem. Ten przepis skradnie serca każdemu smakoszowi ryb!
Składniki:
- łosoś dzwonek
- cytryna
- sól
- cukier
Łososia skropić cytryną i przyprawić cukrem oraz solą. Włożyć do piekarnika na 25 min, temperatura tylko 60 stopni.
Składniki na majonez wędzony:
- 1 jajko
- 250 ml oleju Beskidzkiego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 szczypty pieprzu
- ½ łyżeczki soli
Olej wlać na blaszkę i uwędzić w wędzarni przez 15 min. Po tym czasie, przelać 250 ml oleju do miski i odstawić.
Do miksera wbić jajko, dodać sok z cytryny, musztardę, pieprz, sól i wymieszać. Następnie bardzo powoli wlać odmierzony wcześniej uwędzony olej Beskidzki.
Aby osiągnąć najlepsze efekty, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Całość podawać z listkami sałaty